Dirigent

Dirigent Alexander Prins

Alexander Prins, geboren in 1972 te Maasdijk, groeide op in een gereformeerd tuindersgezin en kreeg op 11-jarige leeftijd belangstelling voor orgelspelen. Op die leeftijd kreeg hij de eerste lessen en vanaf zijn 14e leerde hij bij Koos Bons, toenmalig organist van de Immanuëlkerk te Maassluis. Gaandeweg kwam een verdere muziekstudie in zicht. In 1992 werd hij toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium te 's Gravenhage. Daar behaalde hij in 1997 het diploma Docerend Musicus Orgel en het Praktijkdiploma Kerkmuziek. Vervolgens studeerde hij in 1999 af voor het diploma Uitvoerend Musicus Orgel. Deze hoofdvakken volgde hij bij Johan Th. Lemckert (orgel) en Marijke van Klaveren (kerkmuziek).

Sinds 1999 is Alexander cantor-organist van de PKN-gemeente te Honselersdijk. Hiervoor was hij 9 jaar lang ook organist van de PKN-kerken te Maassluis. Aansluitend is hij dirigent-repetitor geworden van 'The Seven Mountain Gospel Singers' te Zevenbergen. Vanaf augustus 2009 leidt hij het Christelijk Koor 'Joy' te Rotterdam-Alexanderpolder. Daarnaast begeleidt hij de zondagavondmissen van de internationale Engelstalige parochie 'Church of Our Saviour' te 's Gravenhage. Voorts geeft hij regelmatig orgelconcerten in Nederland, of concerten met medewerking van één of enkele solisten. Naast een lespraktijk voor met name orgel en piano beijvert hij zich graag voor het geven van nieuwe impulsen aan kerkmuziek door zelf te componeren.

In 2006 is zijn cantate voor solisten, koor en orkest 'Door goede machten trouw en stil omgeven', op het geliefde gedicht van Dietrich Bonhoeffer (1906-1945), opgenomen en uitgezonden door de IKON, in het radioprogramma Musica Religiosa. Deze cantate is ook uitgegeven bij muziekuitgeverij Proza Musica te Veenendaal en er is een CD van beschikbaar. Onlangs is ook een versie in de oorspronkelijke Duitse taal, 'Von guten Mächten treu und still umgeben', verschenen. Mede in dit (eigen) werk heeft Alexander plezierige ervaringen opgedaan in alle facetten van het omgaan met een grotere bezetting van solisten, koor en instrumentaal ensemble.

Met het op zich nemen van de muzikale leiding van Bach Westland volgt Alexander een koers naar zijn wens: meer aandacht voor oude muziek, binnen zijn activiteiten. Ruim een jaar eerder heeft hij in de Oude Kerk in Naaldwijk Bach's cantate 'O Ewigkeit, du Donnerwort' (BWV 60) geleid, in samenwerking met Gerard Bal en een deel van het ensemble, waarmee Bach Westland gewend is samen te werken. 'Zijn' eerder genoemde koor Joy uit Rotterdam-Alexanderpolder heeft hierin toen het aandeel voor koor gezongen.

Vanaf 14 november 2015 heeft Alexander het dirigentschap van het projectkoor Bach Westland over genomen van Gerard Bal.