Bachkoor westland

bachkoor westland

In het Bachjaar 1950 nam de Gemengde Zangvereniging "Harmonie" te Naaldwijk het initiatief om in 1951 de "Lucas Passion" van J.S. Bach uit te voeren. Deze uitvoering vond plaats in de Herv. Oude Kerk te Naaldwijk en was het begin van een traditie die tot 1974 stand hield.

Ter gelegenheid van Naaldwijk 800 werd door Gerard Bal, de cantor-organist van de Oude Kerk, voorgesteld weer eens een uitvoering hiervan tot stand te brengen. Dit idee werd enthousiast ontvangen bij de stichting “Naaldwijk 800 jaar in bloei” en er werden financiële middelen ter beschikking gesteld om de uitvoering te realiseren.

De gedachte aan een jaarlijkse traditie kwam voort uit de succesvolle uitvoering in 1998. Voor de organisatie ervan werd de Beekes-Stichting opgericht, welke in 2007 werd omgedoopt in Stichting BachWestland.

Het Projectkoor Naaldwijk 800 heet tegenwoordig Bachkoor Westland en heeft naast een vaste kern jaarlijks nieuwe leden om mee te doen aan dit unieke Westlandse project.

Sinds het Bachjaar 2000 wordt de Lukas-Passion jaarlijks uitgevoerd. Ter afwisseling werd in 2009 en 2012 gekozen voor een uitvoering van de Markus-Passion BWV 247. In 2015 vond de uitvoering van de Lukas-Passion voor de 15e keer plaats, alle keren onder leiding van Gerard Bal.

Vanaf 14 november 2015 heeft Alexander Prins het dirigentschap van het projectkoor Bach Westland over genomen van Gerard Bal.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Zingen in het koor van Bach Westland?

Wil je graag eens zingen in het koor van Bach Westland en wil je eerst geïnformeerd worden over de organisatie van dit projectkoor? Lees dan verder....

 • De uitvoering van de Lukas Passion vindt elk jaar plaats op de woensdagavond voorafgaand aan Pasen, in de Oude Kerk van Naaldwijk (Wilhelminaplein 5).
 • In 2020 valt Pasen op 12 april, dus is de uitvoering van de Lukas Passion op woensdag 8april, de generale repetitie is op dinsdagavond 7 april.
 • De uitvoering vindt al jarenlang plaats in samenwerking met het West-Nederlands Bach Orkest. Tevens werken er 7 solisten mee.
 • Het koor repeteert normaliter 10 to 11 keer. De repetities voor de uitvoering 2020 beginnen op 25 januari. De repetities vinden plaats op zaterdagmorgen van 10.30 tot 12.00, zonder pauze. Vooraf of naderhand kun je koffie of thee kopen aan de bar.
 • Repetitielocatie is zaal 'Hemelsblauw' van de Regenboogkerk in Honselersdijk, Endeldijk 5, 2675CL.
 • Omdat alle leden project lid zijn heeft niemand een vaste plaats in het koor. Er wordt jaarlijks een nieuwe kooropstelling gemaakt.

Kosten van deelname aan het projectkoor zijn € 50,- per persoon. Het bedrag graag voor 1 febr. overmaken op bankrekening NL14 RABO 0304129917 tnv Bach Westland, onder vermelding van voor- en achternaam. De partituur is verkrijgbaar bij de dirigent tegen betaling van € 10,-.

 • Wij vragen aan elk lid om 3 kaarten voor de uitvoering te verkopen. Een kaart kost € 23,- bij een projectlid en € 25,- bij de ingang van de kerk en bij de voorverkoop adressen.
 • Wil je vooraf eens horen hoe de partijen klinken? Zoek dan eens op www.koorpartijen.nl.
 • Op www.bachwestland.nl kun je meer informatie lezen over het heden en verleden van ons projectkoor.
 • Koorkleding: dames zwart, heren zwart met een wit overhemd, met zwarte strik of zwarte stropdas.
 • Koorervaring is wenselijk.

Voor verdere vragen of aanmelden kunt u de dirigent mailen: pwaprins @ gmail.com